Priscilla Dunstan

Geschreven door www.babytaal.nl

Priscilla Dunstan

Dit is het opmerkelijke verhaal van een Australische vrouw die haar unieke gave en haar moederinstinct gebruikte om een grote ontdekking te doen – de universele taal van baby’s.

 Vanaf de leeftijd van vijf jaar vertoonde Priscilla een ongewone relatie met geluid. Al een heel goed violiste, hoorde ze éénmaal een muziekstuk van Mozart en kon het dan in zijn geheel naspelen. Haar vader, directeur van het onderwijskundig onderzoekscentrum van de Universiteit van New South Wales, ontdekte dat zijn dochter een eidetisch geheugen had – een fotografisch geheugen voor geluid.

Tijdens haar tienerjaren toerde Priscilla door Europa en Australië als talentvol concert violiste. Priscilla bracht vervolgens meer dan 10 jaar door in de wereld van de opera. Haar talent als mezzo-sopraan verdiepte haar begrip van geluid geproduceerd door het lichaam.

Het was jaren later, toen Priscilla moeder werd van Tomas, dat de ware betekenis van haar gave duidelijk werd. Door haar instinkten als moeder en haar gevoel voor geluid kreeg Priscilla steeds meer het idee dat de huiltjes van baby’s niet slechts willekeurige geluiden waren. Ze hield verschillende combinaties van geluiden bij in een dagboekje en observeerde de reactie’s van Tom op diverse manieren om hem weer gerust te stellen. Uitendelijk kon Priscilla duidelijke patronen herkennen en kon ze aangeven hoe de verschillende huiltjes een hele specifieke behoefte aangaven.

Na haar eigen ervaringen met Tom werd haar theorie getest met meer dan duizend baby’s van meer dan dertig nationaliteiten. Negen jaar van observaties en interventieonderzoek leidde uiteindelijk tot drie onafhankelijke internationale onderzoeken. Deze bevestigden alle drie het bestaan van een universele babytaal – de Dunstan Babytaal.

De Dunstan Methode heeft impact gehad op ouders van over de hele wereld. We hopen dat je het leuk zult vinden om ook zelf de wereld van jouw baby’s geluiden te ontdekken.